Piața imobiliară din Europa ar urma să fie, cât de curând, afectată de un val de devalorizări imobiliare și de falimente.
Este avertismentul specialiștilor, care le recomandă proprietarilor de imobile de pe Bătrânul Continent să se pregătească pentru ce e mai rău. De la Londra și până la Berlin, valorile clădirilor de birouri, spre exemplu, au început să scadă rapid, iar scăderea ar putea avea efect asupra întregii piețe imobiliare.
„Copleșiți de datorii, mulți proprietari de case și terenuri vor trebui să recurgă la vânzări de active, reduceri de dividende în efortul de a pregăti companiile pentru un viitor mai turbulent”, a declarat Jackie Bowie, șeful EMEA la Chatham Financial, citat de Money.it.
Un exemplu clar al modului în care merg lucrurile este compania imobiliară suedeză Samhallsbyggnadsbolaget i Norden, care a scăzut cu peste 90% față de cel mai mare nivel istoric. În acest context, piața se așteaptă ca și alte companii să meargă pe același drum, notează sursa citată.
Cei mai pesimiști dintre experți se așteaptă ca valoarea imobilelor din Europa să scadă cu până la 40%. De această părere este și analistul Citigroup Aaron Guy.
„În plus, proprietarii ar putea fi nevoiți să ofere aproximativ 50% capital suplimentar pentru a refinanța activul și pentru a îndeplini condițiile băncilor și fondurilor private care împrumută bani”, atrage atenția acesta.
„Operăm pe ipoteza că evaluările proprietăților nu au fost încă ajustate în jos. Asta înseamnă că urmează și mai multă durere”, a adăugat Max Berger, manager de portofoliu de credite la DWS Investment GmbH. Un alt semn că tsunamiul imobiliar este pe cale să lovească continentul nostru este că marii investitori se îndepărtează de piața imobiliară.
Românii nu prea mai vor să audă de credite, în această perioadă, și se îndreaptă mai mult către chirii decât să cumpere apartamente. Luna trecută, s-au vândut aproape 60.000 de locuinţe în toată ţara, o cifră uşor mai mare faţă de luna trecută, dar mai mică faţă de anul trecut.
„Chiriile sunt pe val în momentul în care achiziţiile sunt amânate. E normal ca în această perioadă, chiriile să crească şi trendul de creştere se menţine. Piaţa achiziţiilor este într-o oarecare stagnare, o amânare. Starea de incertitudine e normal să îi pună pe oameni în postura în care să spună: mai stau puţin să se liniştească lucrurile ca să cumpăr”, a precizat pentru Observator TV Alex Printz, expert în imobiliare.